Over mij

Ik ben Jacob Jolij (Groenlo, 1979). Ik ben wetenschapper, maar ook schrijver, spreker, docent, manager en muzikant. Ik doe vooral onderzoek naar bewustzijn. Omdat ik na jarenlang hersenonderzoek doen niet meer zo geloof in het idee dat bewustzijn ‘alleen maar’ een hersenproces heb ik mij verdiept in allerlei alternatieve idee├źn over wat bewustzijn kan zijn – van kwantumfysica tot parapsychologie. Daar heb ik een boek over geschreven, Wat is bewustzijn nou eigenlijk?, dat in 2020 uitkomt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Naast bewustzijnsonderzoek denk ik graag na over wetenschap in het algemeen. Wat zegt wetenschap nou eigenlijk over de wereld? En hoe doe je wetenschap eigenlijk op een goede manier? Daar ben ik nu een boek over aan het schrijven.

Ik vertel graag over mijn onderzoek en denkwerk aan een breed publiek; ik heb dan ook regelmatig opgetreden op radio en TV, maar ook op evenementen als TEDx, Noorderzon en Lowlands.

Ik heb psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, naast een paar andere minder succesvolle studies zoals natuurkunde, Engelse taal- en letterkunde, filosofie en wetenschapssociologie. Ik ben gepromoveerd in de psychologie en dan voor het hersenonderzoek, in de onderzoeksgroep van Victor Lamme. Na mijn promotie deed ik onderzoek aan onderzoeksinstituten in Zwitserland en Engeland, voor ik terecht kwam in Groningen. Tot 2017 was ik daar universitair docent Experimentele Psychologie; sindsdien ben ik hoofd van het DataLab Sociale Wetenschappen en geef ik leiding aan het leukste team van de hele universiteit, bestaande uit dataspecialisten, juristen, beleidsmedewerkers, programmeurs, technici en onderzoekers. Wij zorgen voor een mooie onderzoeksomgeving voor de onderzoekers van onze faculteit en doen onderzoek naar hoe je nou eigenlijk onderzoek moet doen.

In mijn vrije tijd maak ik muziek – ik speel basgitaar en synthesizers bij de band Kikyu. Ik ben getrouwd en woon met vrouw, twee kinderen en onze beagle in een leuk klein dorpje vlak bij Groningen.